Knapp: butik

Knapp: besök

Knapp: barn

STARTSIDA

BUTIK

BESÖK

BARN

Marknader

Kalendarium

 

Knapp: Just nu!

Just nu har vi stängt för säsongen. Vi öppnar igen den 28 april 2018. Men varje månad kommer våra nyhetsbrev till din e-postadress om vi har dig som kund men nyhetsbrevet finns också på hemsidan.

Hälsningar
Eva och Per

Bild Eva och Per

 

Här är goda
råd inte dyra!

När du kommer till Äppelgården för att handla försöker vi ta hand om dig på bästa sätt. Lyssna till dina önskemål och hjälpa dig välja sådant som vi tror passar i din trädgård och som du kommer att bli nöjd med. Skulle något bli fel räknar vi med att du kommer tillbaka så att allt kan rättas till. När du lämnar oss hoppas vi att du inte bara har med dig växter eller prylar utan också "en bra bit" trädgårds- upplevelse som du kan ta vara på i din egen trädgård.

Bild produktutbud

 

 

 

Perenners härdighet
A
Fullständigt härdig i hela landet utan extra åtgärder.
B
Kan odlas i hela landet på skyddat och väldränerat läge.
C
Kan odlas i stora delar av landet på skyddat och väldränerat läge. Hit hör även arter med sen blomning.
D
Kan bara odlas i landets gynnsamma delar. Krav på värme och dränering, även vinterskydd kan behövas.

 

Skyltbild daglilja

 

Katalogblad perenner

 

Katalogblad dagliljor - 1 Katalogblad dagliljor - 2 Katalogblad dagliljor - 3
Vi har många olika dagliljor som vi odlar själva. Beställ här bestall(a)applegarden.se

 

Säljbild klematis
Säljbild goldflame
Klicka på bilderna för mer information.

 

Arter och sorter
Det finns mer än 300 arter av släktet Clematis och ca 2500 sorter i odling. Dessa delas in i ett antal sortgrupper där vi här nämner de viktigaste.
Atragene-Gruppen
Hit hör småblommiga klättrande sorter som blommar under våren och försommaren. De klarar både soliga och skuggiga lägen och blommar på fjolårsveden och ska inte beskäras med undantag av intorkade delar. De får som regel vackra fröbollar.
Integrefolia-Gruppen
Här hittar vi icke klättrande sorter som blommar under sommaren och hösten. De blir som regel bara mellan en och två meter höga. Passar i kruka och klipps ner till marken höst eller vår.
Vitalba-Gruppen
Mycket starkväxande sorter som passar som marktäckare eller i höga träd. Har små blommor och lång blomningstid. Beskärs olika på grund av sort.
Viticella-Gruppen
Starkväxande sorter upp till 5 m, tåliga och lättskötta t ex tillsammans med perenner. Klipps ner till marken höst eller vår.
Texensis-Gruppen
Sirliga klättrare med tunna grenar upp till 4 m. Blommar från midsommar till sen höst. Trivs med solig eller halvskuggig växtplats. Klipps ner höst eller vår.
Tidiga Storblommiga-Gruppen
Blir upp till 4 m och blommar från sen vår till försommar med stora, öppna eller fyllda blommor. Vissa sorter kan blomma om under sensommaren. Klipps som regel ner höst eller vår.
Sena Storblommiga-Gruppen
Blir upp till 4 m och blommar bara på årsskotten med enkla, halvfyllda eller fyllda blommor i många färger. Beskärs på hösten eller tidigt på våren till ca 20 cm höjd.

 

Lejongap, vita

LEJONGAP Antirrhinum majus nanum ´Liberty Classic White´

Vildluktärt

VILDLUKTÄRT Lathyrus odoratus ´Matucana´

Nattljus

NATTLJUS Oenothera versicolor ´Sunset Boulevard´

Bild perenner

ROSENSKÄRA Cosmos bipinnatus

Svartöga

SVARTÖGA Thunbergia alata

Jätteverbena

JÄTTEVERBENA Verbena bonariensis

Marockansk mynta

Marockansk mynta var en av förra årets mest eftertraktade kryddor.

Plantboxar

I plantboxarna hittar du t ex majs och persilja för utplantering.

Ananassalvia

Ananassalvia doftar faktiskt som en ananas.

Gräslök i träkärl

Gräslök är inte bara smakrik utan också mycket vacker i blom.

Jordgubbar

Jordgubbs- och smultronplantor hittar du också på kryddhyllan.

Lagerträd

Lagerträd tillhör medelhavsväxterna men är också en uppskattad köksväxt.

Rosmarin

Rosmarin trivs utmärkt utomhus sommartid men kan vara litet knepig att övervintra.

OLivträd

Med ett olivträd kommer vi Medelhavet litet närmare, men få inte panik när vintern närmar sig. Olivträdet klarar den första snön.

Rosa Mårbacakpelargon

Rosa Mårbackapelargon.

Doftpelargon

Doftpelargon 'Orange Fizz'

Sticklingar

Ett lass sticklingar.

Betongkrukor

Krukor och pynt av betong.

Gränsforskrukor

Svensktillverkat från Gränsfors.

Skål - Toscana

Handgjord terracotta från Toscana hittar du alltid på Äppelgården.

 

 

 

Detalj trästaket

Kastanjvirke innehåller mycket garvsyra, därför håller det länge och behöver inte behandlas. Tillverkningen är FSC-certifierad vilket innebär att för varje kastanjeträd som avverkas planteras ett nytt. Ursprungsland är Frankrike. Avståndet mellan spjälorna är fem centimeter och en 10-metersrulle innehåller ca 120 spjälor. De hålls ihop av tre våder dubbeltvinnad galvaniserad järntråd. Staketen sätts enklast upp med impregnerade trästörar eller kraftiga kastanjestolpar.

Kastanjestolpar

 

 

Odlingshjälp

Begagnade pallkragar 80 x 120 cm eller 60 x 80 cm, tre bambukäppar, fiberduk av god kvalité samt tre järnbågar och några klädnypor så har du ett miniväxthus.

Pluggbox

Pluggbox med plats för 49 fröplantor eller sticklingar.

 

 

 

Armeringsmatta röd

Spalje svart

Spaljéer av armeringsmatta 10x10 resp 15x15 cm rutor och i tryckträ från Äppelgården.

Rostklot

Klot i utskuren plåt från EldGarden. 30, 40 eller 50 cm diameter. Kan fästas på stolpe som stöd för t ex klematis.

 

 

Smidesstol

Smidesstol i rostfärgat järn.

Cafébord Derby

Cafébord och stol i rostfärgat järn.

Caféstol Derby

 

 

 

 

 

 

Phlox stolonifera

Årets perenn 2017 är KRYPFLOX, Phlox stolonifera.

Fina exemplar av Årets perenn finns förstås på Äppelgården. Du kan också se den växa i vår stora perennrabatt.

Skylt butik

 

Perennbord

När kvalitén får avgöra!

Här hittar du inte allt för din trädgård men du hittar kanske det där som du letat efter på andra ställen. Handlar det om växter får du stora och livskraftiga plantor, många lokalt odlade och med svenska tydliga etiketter med all den information som du har rätt att kräva. Vi har som regel ett 40-tal sorter av svenskodlade klematis och bland våra egenodlade dagliljor hittar du ett 30-tal sorter. Vi har också kryddor och örter, sommarblommor och medelhavsväxter. På krukhyllan finns svenska Gränsfors tunna planteringskrukor tillsammans med handgjord terracotta från Toscana. I Rostpaviljongen finns pynt, spaljéer, växtstöd och rabattkanter från svenska formgivare och konstsmeder. Vi säljer också franska kastanjestaket och den vedeldade Tipi som är både en eldstad, en grill och en trädgårdsskulptur. Välkommen att se, känna och uppleva!

Skylt: perenner

Tyngdpunkten i Äppelgårdens försäljning handlar om perenner och klätterväxter. Vårt perennasortiment omfattar några hundra sorter varav ett stort antal dagliljor. Vi strävar efter att ha så stora och så friska plantor som det är möjligt. Minsta krukstorlek är 11-cmkrukor men det mesta odlas i 2- eller 3,5-literskrukor. Riktigt stora exemplar står i 5-liters eller 10-literskrukor.

När man köper en växt tycker vi att man som konsument har rätt att få veta:
• växtens korrekta namn, både vetenskapligt och svenskt
• blomfärg, höjd, c/c-avstånd, härdighetsgrad, växtplats och användning
• priset på växten
• säljarens namn

För att klara detta gör vi våra egna etiketter som skrivs ut på ett väderbeständigt material och plastas in i ett tjockt laminat. Tyvärr är skriv- och tryckfärger inte UV-beständiga utan alla etiketter bleks mer eller mindre. Vill du vara säker på att ha din färgetikett kvar kan du ersätta den på växten med en blyertsskrift på en plastetikett (finns att köpa på Äppelgården) som visat sig hålla bra och spara originaletiketten inomhus. För att göra det lättare för dig i butiken har vi också stora och tydliga skyltbilder på många växter.

Montage två etiketter

 

Perenner närbild

Pil upp TILL TOPPEN

Skylt: dagliljor

Om du vill se alla våra dagliljor i bilder kan du klicka på sidorna till höger.

Närbild dagliljor

Pil upp TILL TOPPEN

Skylt: klätterväxter

Äppelgården har ett stort urval av klätterväxter där tyngdpunkten ligger på klematis där vi i början av säsongen brukar ha ett 40-tal sorter, vår- och sommarblommande. Vi har också ett hyggligt sortiment av andra klätterväxter som vildvin, kaprifol, murgröna och vinrankor. Alla vår klätterväxter är svenskodlade, de kommer från Högaböke Trädgård i Blekinge, vilket borgar för bra härdighet för svenska förhållanden. Plantorna säljs i minst 2-literskrukor och har fullt utvecklat rotsystem vilket gör att de som regel blommar redan första året efter plantering.

Närbild klematis

Pil upp TILL TOPPEN

Skylt: klematis sortgrupper

Klematis är en av trädgårdens mest användbara och uppskattade växter. Den gläder oss på våren och försommaren med de tidigaste sorterna, varav en del blommar om på sensommaren och den är en av de sista höstblommarna med ett flor kanske till frosten kommer. Blommorna kan se helt olika ut, enkla eller dubbla, klocklika, stjärnformade eller se ut som små tulpaner. Och de finns i alla färger och nyanser. De flesta klättrar själva med små klängen, andra måste stöttas som perenner och en del vill helst slingra fram efter backen som marktäckare. Den som vill låter sina klematis klättra på spalje eller annat växtstöd men många har upptäckt tjusningen i att låta trädgårdens träd, buskar, stenar och staket vara villiga bärare till de klängande skönheterna. Klematis är lättodlade, lättskötta, problemfria och tar liten markyta men svarar med lång och riklig blomning.

Montage fyra sorters klematis

Pil upp TILL TOPPEN

Skylt: andra växter

Förutom perenner och klätterväxter har vi också en del andra växter, som sommarblommor, kryddor och örter, medelhavsväxter och pelargoner. Här hittar du inga kompletta sortiment men det kan löna sig att titta efter vissa godbitar. På “Kryddhyllan” finns förutom färska örter också perenna sorter för krydd- och köksträdgården. På “Pelargonteatern” finns ett stort antal doftpelargoner och en del vildarter. Bland medelhavsväxterna har vi lager, olivträd, citrus, nerium, fikon och Afrikas blå lilja för att nämna några.

Pil upp TILL TOPPEN

Skylt: sommarblommor

 

Sommaljus

Sommarblommor som ibland kallas utplanteringsväxter är som regel 1-åriga, blommar länge, ofta hela sommarsäsongen och kastas på hösten. Vissa kan vara 2-åriga, som till exempel lejongap eller vara kortlivade perenner som odlas som 1-åriga. Några sommarblommor kan med fördel vinterförvaras inomhus, som t ex jätteverbena och på vårvintern förökas med sticklingar. Många sommarblommor förökas med frö men alltfler kommer till plantskolorna som sticklingar vilket ger tidiga och kraftiga plantor. Dessa blir i handeln dyrare än frösådda växter men ger i gengäld livskraftiga och långlivade plantor. Det här sortimentet hittar du som regel på Äppelgården:

BLOMMAN FÖR DAGEN Ipomea purpurea ´Crimson Rambler´ • lilaröd
BLOMSTERBÖNA Phaseolus coccineus ´White Emergo´ • vit
BLOMSTERBÖNA Phaseolus coccineus ´Red Rum´ • rödorange
BLÅSALVIA Salvia patens • klarblå
CHOKLADSKÄRA Cosmos atrosanguineus • mörkröd, doftar choklad
DAGGSALVIA Salvia faranacea • mörkblå, vit
DAHLIA Dahlia x pinnata • olika färger
EKORRKORN Hordeum jubatum • prydnadsgräs
FEMTUNGA Scaevola aemula • lilablå, vit
FJÄRILSKRASSE Tropaeolum peregrinum • ljusgul
HUSARKNAPPAR Sanvitalia procumbens • gul
INDIANKRASSE Tropaeolum majus ´Glorius Gleam´ • blandade färger
INDIANKRASSE Tropaeolum majus ´Milkmaid´ • blekt ljusgul
JÄTTEVERBENA Verbena bonariensis • lilablå
KANTLOBELIA Lobelia erinus • blå, vit
KLOCKRANKA Cobea scandens • blålila
LEJONGAP Antirrhinum majus nanum ´Liberty Classic White´ • vit
LEJONGAP Antirrhinum majus nanum ´Liberty Classic Yellow´• ljugul
LEJONGAP Antirrhinum majus nanum ´Liberty Classic Rose Pink´ • ljusrosa
LEJONGAP Antirrhinum majus nanum ´Liberty Classic Crimson´ • karminröd
NEMESIA Nemesia strumosa • gul, orangegul, röd
PARADISBLOMSTER Cleome hasleriana • rosa
PENNINGBLAD Lysimachia nummelaria ´Goldlocks´ • gul, ljusgröna blad
RABATTETERNELL Helicrysum petiolare ´Limelight´ • limegröna blad
RICIN Ricinus communis ´Gibsonii´ • röd, brunröda blad
RINGBLOMMA Calendula officinalis ´Erfurter´ • orange
ROSENSKÄRA Cosmos bipinnatus ´Sonata White´ • vit
ROSENSKÄRA Cosmos bipinnatus ´Sonata Pink´ • rosa
ROSENSKÄRA Cosmos bipinnata ´Sonata Carmine´ • rosaröd
SNÖTÖREL Euphorbia ´Diamond Frost´ • vit
SNÖFLINGA Sutera cordata • vit
SOMMARASTER Callistephus chinensis • dubbel
SOMMARLJUS Gaura lindheimeri ´The Bride´• vit, rosa
SOMMARRUDBECKIA Rudbeckia hirta ´Prairie Sun´
SVARTÖGA Thunbergia alata • orange/gul
TOBAKSBLOMMA Nicotiana alata • vit
VILDLUKTÄRT Lathyrus odoratus ´Matucana´

Pil upp TILL TOPPEN

Skylt: kryddor och örter

Kryddhyllan är vår avdelning för kryddor, örter, grönsaker och bär. Där hittar du i början av säsongen boxar med småplantor som du kan plantera ut. Men där finns också rejäla växter, både 1-åriga och perenna. Här finns många sorters salvia och mynta, purjo- och gräslök, malört och dragon, paprika och chili och alltid stora krukor med persilja, rosmarin och timjan. Och naturligtvis sötflockel som är hundratals gånger sötare än socker. Välkommen att botanisera bland grönt, gott och nyttigt på Kryddhyllan.

Kryddhyllan

Pil upp TILL TOPPEN

Skylt: plantboxar

I plantboxarna sår vi sommarblommor och grönsaker som kan vara praktiskt att snabbt få många plantor av. De uppskattas av den som är sent ute och behöver komma ikapp en bit in på odlingssäsongen. Boxarna är 12 x 14 cm och innehåller olika många plantor beroende på sort. Köper du majs eller luktärtor får du ca 10-12 plantor medan det kanske är 30-40 aster- eller purjolöksplantor i en box.

Montage tre etiketter

Pil upp TILL TOPPEN

Skylt: medelhavsväxter

Medelhavsväxter brukar man kalla de växter som återkommer år från år men som inte kan övervintra i Sverige. Undantag finns som kan klara vintern ute i de allra gynnsammaste delarna av landet. Vi som bor i resten av landet måste lösa inomhusförvaringen på något sätt. Man kan dela medelhavsväxterna i två huvudgrupper, lövfällande och vintergröna. De lövfällande är något lättare attt klara av. De kan stå i frostfria men mörka utrymmen, t ex jordkällare eller garage. Övriga måste ha svalt och ljust. Det innebär vinterbonat växthus eller inomhusutrymme med tillskottsbelysning. Bäst är förstås ett orangeri som kan användas året runt, växtförvaring på vintern och sällskapsrum på sommaren. En sak man bör tänka på innan man skaffar en medelhavsväxt, många gånger ganska dyr, är vilka övervintringsmöjligheter man har.

Agapanthus i järnkruka

Pil upp TILL TOPPEN

Skylt: pelargoner

På Äppelgården hittar du pelargoner på flera ställen. Bland sommarblommorna har vi de vanliga zonalpelargonerna för kruka och balkonglåda. I anslutning till Pelargonteatern hittar du samlarsorterna, mest doftpelargoner men också en del vildarter. I början på säsongen sälja de som sticklingar, senare som större exemplar.

Badkar med pelargoner

Pil upp TILL TOPPEN

Skylt: sedummattor

Sedummattorna består av 11 olika torktåliga sedumarter odlade på stark väv med integrerat armeringsnät. Vid större beställningar levereras mattan i bitar om 80 x 100 cm på pall. För mindre behov finns ett litet lager på Äppelgården. Mattan kan läggas på tak eller mark, lösa problemen med en hopplös slänt, få berget att blomma eller som del i stenparti eller grusträdgård. Bara din fantasi kan sätta stopp för idéerna!

Sedummatta

Pil upp TILL TOPPEN

Skylt: krukor och tunnor

Vårt kruksortiment består till största delen av terracottakrukor där vi tycker att växterna bäst kommer till sin rätt. Här hittar du svenska Gränsforskrukor, tunna i godset och med stram design. Vi har också asiatiska krukor, snygga och prisvärda samt en del högkvalitativ terracotta från bl a Toscana. Du hittar också krukor i betong och fiberclay, glasfiberarmerad betong. Nytt för året är också stora planteringskärl i rostig plåt.

Medelhavskrukor

 

Medelhavskrukor

Pil upp TILL TOPPEN

Skylt: kastanjestaket

Staketen är tillverkade av kluvet kastanjevirke och hopfogade med stark galvaniserad järntråd. De finns i följande höjder och längder:

1 m höga och 10 m per rulle
1,20 m höga och 10 m per rulle
1,50 m höga och 5 m per rulle
1,75 m höga och 5 m per rulle

Kastanjestaket är en beställningsvara och fraktkostnad tillkommer alltid. Om du önskar får du staketen till din egen adress.

Kastanjestaket

Pil upp TILL TOPPEN

Skylt: kastanjestaket

Växtskyddet Tunnel består av tre järnbågar som man fäster en fiberduk i och vips har pallkragen blivit ett miniväxthus. Fukten och värmen stannar kvar och för rådjur och andra skadegörare blir det jobbigare att komma åt grödorna. Tunnel funkar så klart också på friland.

Kastanjestaket

Pil upp TILL TOPPEN

Skylt: kastanjestaket

Många av våra trädgårdsväxter hittar naturliga stöd när de växer vilt i naturen men när de kommer in i den tuktade trädgården behövs ibland någon form av stöd. På Äppelgården hittar du många olika slags växtstöd och spaljéer. En del är enkla som vi tillverkar själva och andra är konstnärligt utformade från svenska designers. Här är några exempel.

Kastanjestaket

 

Smart växtstöd Smart växtstöd av armeringsmatta från Äppelgården. Finns i olika storlekar. Fungerar fint för t ex pioner.
Prydnader på pinne Växtstöd från Two Faces. Ca 200 cm långt järnrör med olika toppar.

Pil upp TILL TOPPEN

Skylt: trädgårdsmöbler

En trädgård ska ha många sittplatser, helst i olika väderstreck så att man alltid kan njuta av sol respektive skugga, slippa besvärliga vindar och inte minst ha vackra blickfång över trädgårdens många rum. För detta krävs flera olika möbelmang, ibland ska man sitta många tillsammans men det behövs också platser där man vill vara ensam eller på tu man hand. På Äppelgården hittar du enkla sittbänkar för trädgårdsfesten, måttbeställda gedigna ekbord med smidesstolar och nätta cafégrupper i ”rostigt” järn.

Fyra bänkar

Sittbänkarna är ca 2 m långa och målade med linoljefärg i vitt, grått, engelskt rött, ockragult och kromoxidgrönt.

Ekbord

Ekborden kan måttbeställas och levereras obehandlade. Skivan är ca 40-45 mm tjock. Väder och vind gör att bordet får en vacker och slitstark grå yta. Till bordet finns rostfärgade smidesstolar.

Pil upp TILL TOPPEN

Skylt: årets perenn

Årets perenn utses årligen av Perennagruppen. Detta görs med stöd av gruppens samlade kunskap och erfarenhet, med syfte att lyfta fram särskilt värdefulla trädgårdsväxter som blivit bortglömda eller har ett prydnadsvärde som underskattats. Årets perenn är alltid frisk, härdig, vacker och lättskött.
Årets perenn har blivit en stor succé. Perennagruppen består av ett 15-tal företag som odlar perenner. Odlingarna är belägna från sydligaste Skåne till norra Mälardalen. En förteckning över vilka som ingår i Perennagruppen finns på gruppens hemsida. Perennagruppens medlemmar är anslutna till Plantskolesektionen inom Gröna näringens riksorganisation, GRO, vilken fr o m 2007 är en avdelning i LRF.

Årets perenn 2017: Phlox stolonifera

Årets perenn 2017 är
KRYPFLOX, Phlox stolonifera ´Alba´

Årets perenn är KRYPFLOX, Phlox stolonifera ´Alba´, en frodig marktäckare med ljuvlig blomning i maj-juni. Blommorna är rent vita, 2-3 cm stora och sitter i klasar på de ca 15 cm höga blomstänglarna. Efter den rika blomningen försvinner de vissnade blommorna av sig själva och kvar finns det fräscha, intensivt gröna bladverket. Krypfloxen grönskar tidigt på våren och i skyddade lägen kan den till och med vara vintergrön.
Växten förökar sig med ovanjordiska utlöpare som efterhand rotar sig och bildar en tät matta mellan 5 och 10 cm hög. Krypflox ´Alba´ är lättodlad, frisk och härdig i hela landet och trivs i både soliga och skuggiga lägen. Kanske blir den allra vackrast i halvskugga till skugga, t ex i en lund där de vita blommorna lyser allra mest.
Krypfloxen passar fint med kontrasterande blad, t ex ormbunkar, funkia och bergensia. Fina inslag i krypfloxmattan är vipprams och trebladspira. I kruka bildar utlöparna dekorativa överhäng.

Pil upp TILL TOPPEN